Waarom ik enkel met geschoren wol werk?
Ik krijg soms de vraag hoe het komt dat er uren en uren handwerk nodig zijn om tot zo’n mooie vacht te komen. De belangrijkste reden hiervoor is dat ik enkel geschoren wol gebruik van de schapen en alpaca’s. De schapen zorgen het hele jaar door voor ecologische begrazing op graslanden en heidegebieden. In de winter hebben de schapen hun dikke wolvacht nodig om zichzelf te beschermen tegen de koude en in het voorjaar worden ze geschoren zodat ze fris de zomer in kunnen.
Door vooral wol te gebruiken van plaatselijke schaapskuddes ben ik er zeker van dat de dieren goed verzorgd worden. En liefst gebruik ik wol van natuurkuddes die door een herder gehoed worden en waarbij dierenwelzijn een prioriteit is. Doordat ik enkel geschoren wol gebruik hangt er dus geen vel of leer aan mijn producten.
Ik start met losse wolplukken die ik zorgvuldig aan elkaar vilt tot een mooi, vast geheel. En daar kruipt heel veel tijd en werk in. Ik werk dus NOOIT met leer aan de achterzijde. De achterkant van mijn vachten bestaat ook volledig uit geschoren wol.
Bekijk steeds goed de achterzijde als je in een winkel een schapenvacht ziet. Als de achterkant leer is, dan is dat de huid van een dood dier. Daarnaast heeft leer en het looien van leer ook een schadelijke impact op het milieu, zoals je op de foto kan zien.
Dus mijn boodschap: Check voordat je een vacht koopt altijd de achterkant. Is de achterzijde gemaakt van wol of van leer? En maak dan de juiste keuze!
Op 21-6-2019 t/m 23-6-2019 heb ik samen met Jeanette van Alittelcowsdream op de Farm en Country Fair in Aalten gestaan. Het weer was heerlijk en een heleboel gezellige mensen ontmoet. Samen met Jeanette en Madelief (die stage liep bij haar) is het een super gezellig weekend geworden.
Op zaterdagavond dacht ik dat de muggen mij wel erg lief vonden, maar bij thuiskomst bleken het allemaal bultjes te zijn van de processierups. Wat een ontzettende jeuk heb ik de 2 weken daarna gehad. Dit was een klein beetje een domper voor mij, maar ach het mag de pret niet drukken.