Landelijke woonaccessoires

Er zijn verschillende soorten landelijke woonaccessoires maar allemaal worden ze met de hand gemaakt. Of het nou een heerlijke warme woondeken van merinowol is, een hand gevilte cat cave of een  diervriendelijk gevilte schapenvacht. Alle woonaccessoires zijn een blikvanger in iedere kamer.

Diervriendelijke schapenvacht
Schapenvacht van een kruising Swifter x Skudde x Kempisch Heideschaap. De kudde is afkomstig uit België

Tegenwoordig worden veel woonaccessoires gemaakt van synthetische materialen, dit is totaal niet duurzaam in het proces dat het gemaakt wordt. De natuur levert hele mooie grondstoffen voor het maken van deze accessoires, laten we daar gebruik van maken zonder de natuur schade te berokkenen. Een gelooide schapenvacht is op meerdere manieren schadelijk, in mijn blog leg ik daar meer over uit.

De materialen waar ik mee werk zijn allemaal restmaterialen, de schapenwol is tweedehands. De eerste eigenaar loopt nog lekker in de wei te huppelen, druk bezig met het verzorgen van de volgende schering van zijn mooie vacht. Voor de gezondheid van het schaap moet de vacht 1 x per jaar geschoren worden. Dit gebeurt meestal in het voorjaar, net na de periode dat de lammetjes zijn geboren. De geschoren vacht wordt dan ontdaan van het grove vuil (keutels, takjes en stro) door mij voorzien van een wollen achterkant door middel van natvilten. Wil je zien hoe dat er uit ziet, kijk dan eens op youtube – stoffeltjes-ztuff

Als wij zo kunnen genieten van de natuur en haar schoonheid en het schaap kan lekker blijven leven, is dat voor mij een pluspunt.

Wol heeft een hoog zelfreinigend vermogen doordat het van nature lanoline bevat, daardoor is het vuilafstotend. Een handgemaakte wollen poezenmand zou bij voorkeur buiten gelucht kunnen worden en het liefst op een vrieskoude ochtend of als het heeft gesneeuwd, op de verse sneeuw leggen, dit is meestal voldoende. De gevilte cat cave is makkelijker in onderhoud. Mocht er een  ongelukje gebeuren dan kan de mand afgenomen worden  met een natte doek. De achtergebleven  haren kunnen verwijderd worden met de stofzuiger.