Schapenvachten

Een diervriendelijke schapenvacht is een vacht die wordt verkregen doordat de schapen elk jaar worden geschoren.

 

De afgeschoren vachten worden in het scheerseizoen opgehaald bij hobby boeren, de meeste schapen worden echt gehouden voor het grazen en niet voor de slacht. De schapen hebben dus een goed biologisch leven en uw vacht is dus “slechts” 1 jaar gebruikt. De schapen blijven na het scheren lekker in de wei lopen om weer een nieuwe jas te laten groeien.

 

Na het scheren worden de vachten geschoond en wordt er aan de onderkant een laag wol bevestigd. Dit kan met verschillende soorten schapenwol worden gedaan. Deze laag wol wordt door middel van de eeuwen oude techniek nat vilten bevestigd. Door veel water, olijfzeep, krimp en wrijving zal er een mooie laag vilt ontstaan aan de onderkant van de schapenvacht.

 

Het is een zwaar en langdurig proces. De schapenvachten van vilt worden tijdens het proces door en door schoon en krijgen nog een speciale nabehandeling. De schapenvachten ruiken dan ook fris naar zeep en hebben geen andere vervelende geurtjes. Het gehele kleed bestaat dus voor 100 % uit schapenwol.

 

Een leuke bijkomstigheid van een diervriendelijke schapenvacht is dat de vacht op een wolwasprogramma gewassen kan worden, hij moet echter wel in de buitenlucht drogen. Daarna lekker opschudden en de vacht is weer lekker fris.